donderdag 16 januari 2014

WO


Vandaag hebben we weer een aantal startactiviteiten gedaan om te kijken wat we al weten en nog willen weten.
We hebben in groepjes gekeken naar de afbeeldingen die je hiernaast ziet. Het zijn afbeeldingen van opgravingen die gedaan zijn in Nederland.
Zo kwamen we erachter dat het de bovenste een Romeins schip is, daaronder zie je een hand met Keltische munten, daarnaast een mozaiek. Onderaan zie je een beeldje van de mythische held Hercules en als laatste zie je mijlpalen.
We willen wel weten hoe geld gemaakt werd en waar die mijlpalen voor zijn. En waarom waren er muren bedekt met mozaiek? Wat dat, net als bij ons behang, voor de sier?
Nick kon vertellen dat de schepen voor vervoer van goederen waren en de Romeinen konden zich gemakkelijk over de Rijn verplaatsen.
Er hangen al leervragen aan het prikbord en Mathilde en Cynthia zijn al een klein onderzoekje aan het doen. Zij onderzoeken wat een Romeinse soldaat aan had en wat hij bij zich had.
Cynthia heeft gelezen dat de onderkleding van een soldaat van wol was en deze was vaak rood zodat het bloed minder opviel.

Ook hebben we als startactiviteit gekeken naar foto's die Roemer mee had genomen. Hij is namelijk in Rome geweest. Hij had prachtige foto's van het colosseum (zie hieronder), het forum Romanum en het pantheon. Over het colosseum wist hij wel het een en ander te vertellen. Zoals de gladiatorengevechten met leeuwen.
Waarvoor het pantheon en het forum nou precies waren dat weten we nog niet....
 
Fijn dat er al kinderen stripboeken van Asterix en Obelix mee hebben genomen. Daar gaan we volgende week een opdracht mee doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten